Sunday, July 26, 2009

adik nak jugak

farid skrg suka wat aksi2 depan fahim. yang adik nyer ni pulok suka ngat suka tengok abang dia buat mcm2 lagok. kalu fahim ni rase farid wat lawok ke dia..ketawa la memanjang. lucu pulok tengok 2 beradik ni.


sedang memerhati abang...

ni la farid dan topeng nyer...
kaki abah yg seksi...hehe



fahim pon nk jugok...dia pon konpius sbb ape abah kasi dia pakai benda ni...hehee.

Saturday, July 11, 2009

farid dan kek kecik

malam tadi masa nak tido farid bangun gi kat katil mama. farid nyanyi lagu 'hepi birthday to you' dan macam imaging dia duk di taska.cakap sorang2 suh tepuk tangan pastu tiup lilin. sian pulok mama tengok...nak gelok pon ada. lepas tu dia pura2 mkn kek dalam gelap2 tu. mama tak tahan nak gelok tengok farid suruh la dia g tido.mama kata esok mama beli kek kecik..entah le dia paham ke dok mama kabo tu. kira ok jugak mama beli kek dia sebab brthday farid tahun ni dalam bulan posa...

mama bawa le farid g beli kek. memang kecik sungguh le sbb kami baru je mkn cheese kek kemarin.hehee


balik dr taska mama bawa farid g beli kek.
sampai je rumah cepat2 mandi sbb nak tiup lilin.


ni mama le jadi penyanyi sekejap sbb mama kena nyanyi lagu ''hepi birthday''.
pahtu farid le yang tepok tangan kegembiraan.


mama rasa ada 7 kali ni tiup lilin. penat mama kena nyanyi sbb kena paksa ngan farid.
sadis betul aku..mujur jiran sebelah x dngor...huahuaahua


suka le ni sebab mama tunai janji..takde le dia nak nyanyi2 lg tengah2 mlm.


tak sabor farid nak makan kek dia...
tengok le gelagat farid mkn kek. habis dia mkn..




Thursday, July 9, 2009

farid oh farid

farid ni dari dulu sapai skrg kalu tgok mama ngaji..dia pon duk le tepi dengar mama ngaji.
dah besar ni mama ajor le mgaji lepas habis mama smyg maghrib hari2.
pantang dengor mama ngaji datang la dia duk belek quran mama.mujur ada buku iqra' yg mama beli masa farid kecik2 dulu. boleh la guna utk bljr ngaji skrg ni.


alif...pandai doh farid ni kopiah buruk dlm almari dia pakai.


ni kalu salah sebutan..kena ulang 3 kali okey!


chopstik mama kat dapur dah jadi 'petunjuk' dia time ngaji.
tak kisah la asal cepat sikit dpt naik quran besar mcm mama kecik2 dulu lima kali tamat quran besor.alhamdulillah....

SAGA n Pameran Perladangan n Pertanian Sdkn

HARI PELADANG DAN PERTANIAN SDKN
ni time anak2 duk ngan pgasuh dan sorg lg kat taska..
mama ngan abah berdating kat tempat begini pulok. mklum le takde tempat romantik2 kat sdkn ni.heheee

Abah berlakon je tuhh...

entah apa spesis..comel!


abah berangan nk jadi petani moden...
huuaaaahauaahuaa


abah terliur jer napok..heheehee


ni farid kat SAGA ari tu...mkn ABC ngan mama and fahim.
suka sgt sapai habis smagkuk abc tu


saje posing tgok benda kt blkg tu..hehee


anak2 yang lasak mcm mama ..kuakuakauaa

Saturday, July 4, 2009

jawab tag dari fyda...dah siap


Nyatakan 5 fakta menarik tentang pemberi award nie
1) 1st time jumpa d sdkn tahun 2007 peramah orgnye
2) ade anak laki sorang dan anak pompuan sorang
3)suka senyum..he
4) termasuk dalam insan kreatif...
5) menantu org negeri aku..terengganu. HIDUP TERENGGANU!!!


Setiap blogger mestilah menyatakan 10 fakta atau hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award yg seterusnya
1) selalu baca quran/ mengaji
2) suka cium anak2
3) suka wat balik keje sekolah kat rumah

4) suka ulam2
5) seorang prihatin dan berhati2
6) suka dapur bersih dan kemas
7) suka jalan2 dan shoping brg sendiri
8) paling tak suka bising, selerak, lembap, penipu, tak tepat janji,
paling tak suka orang org memeningkan,org ckp besor2, tak ambik kisah bab agama
9) suka bcakap ngan orang tua dari orang muda...senang cite org byok pglaman
10) paling takut binatang merayap mcm lipas ngan cicak

Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnye dan describe ttg mereka :
nak bagi member2 yg dh ada dlm blog ni kan nanti same je plok soklan dia.
aku pilih sorang je la..liza rujhan. sila jawab.huahuahuaa

Aktiviti hujung minggu

oleh kerana masa BBQ kat rumah cik irma kita tak sempat makan ikan...maka mama pon membelilah ikan sekg kat pasor buat bakar.

seronok la farid ni kalu tengok mama duk membakar ikan. ada2 je la kerenah dia. habis la benda2 dlm peti di keluarkan mcm udang ngan sosej. nk kuarkan daging kambing..tapi tengok2 abah silap beli jenis daging kambing yang dihiris tebal. tak dapat la nk bakar daging kambing tu.

mama pon hulur la jugak kepada jiran sebelah mama yang tengah berpantang tu...cik ina kita tu. boleh la kita sama2 merasa kan.


ikan and udang yang sudah diperap dari petang



wangi dah...napok dok perut ayah cik tu.huahuaaa



semerbak tu....


farid tolong ayahcik bakar..


siap dah...sedia untuk di makan.
menu tambahan ialah tomyam ayam dan air sirap sejuk khas buat abah tersayang.huahaauhuaa




ermm..cedap mama. farid nak udang! tu le telatah farid.

fahim dan abang farid

ni le kisah pagi2 bute...mandikan anak2 hujung2 minggu.dah kalu time keje kena la farid mandi kt nursery..fahim pulok kat rumah nenek tumpang (pengasuh kat ramin 8). ni farid ni pantang mama pegang hanset...ade2 je le mau mintak mama snap dia. katanya nak jadi doktor ni...yelah doktor farid!!


fahim pon dah pandai nk gelak sakan. time mama ngan abah bercerita..dia pon nka join ketawa2 sekali. pantang nampak orang bercakap..dia nak bercakap jugak..yang ni katanya nak jadi engineer macam abah..yang ke 3 kot nk jadi cikgu mcm mama..amin.huahuahaa.


senyum penawar duka....kesayangan abah mama and abg farid ni


dah 3 bulan lebih. 6kg dah saya skrg.


gelak memanjang..mama mengaji pon gelak2 jugak

BBQ + POTLUCK T.MAWAR

ni kisah2 orang perantauan kat sandakan ni.dah boring makan kat rumah..terasa la jugak nak makan beramai2.punyalah seronok semua dpt kumpul2 jumpa baby2, mak2 buyung and ngan pengantin baru kat rumah kak irmaliah (atau irma hasmi..kuakuaakuaa).

malam tu semua bawa le bekal masing2. mama bawa ayam perap utk di bakar ngan sosej.punya le seronokkk..banyak tul mknan yang mama suka tapi malas nak masak macam roti jala cik su, kepok lekor cik su, kek kak gee, kek coklat kak irma dan mcm2 lagi.
ni mama xde le banyak snap gambor mknan sebab mama sibuk makan makan makan!!!! lahap tahap cipan ngalahkan segala ibu2 yang ada dlm rumah cik irma malam tu.kuakuakauaaaaa

nampak x roti jala cik su??? semua mkanan yang ada mama makan malam tu
kiranya tak membazir la kata kan..kuakukauaa



fahim and the geng...alisya and adwish


mama takde la snap gambor2 lain.maklum le sibuk makan...tapi mama terkilan tak dapek makan ikan2 cik fazed and cik farah bawak.habis semua ikan2 di telan ikan2 ARAPAIMA kat luar rumah..huahuaahuaaa.

tapi mama kemain le sronok dapat makan 'kambing' cik liza and cik rujhan.punya le susah2 diaorg sembelih kambing kat dapur rumah....tak lupa le jagung bakor cik irma ngan cik cden.sempat le ambe menelan 2 btg jagung (satu mama punya..satu lagi mama makan farid punya yg x habis). bulat biji mata pengantin baru tengok mama makan...terkejut le agaknya. GANAS betul mama makan!!! maklum le simpan tenaga....kuakuaaaakua.TOK GURU katakan...

tak lupa juga udang cin eryn n pok we kito..mama sempat sambau 4 ekor.jahat betul..(mau sambau 7 ekor tapi pikir balik). harap2 lepas ni kita BBQ lagi yerr....sronok dpt jumpa dgn org baru dan bakal2 yg nak dapat baby baru. hujung tahun le napok gaye nyer kita kumpul2 lagi..